Selamat Merayakan Hari Trisuci Waisak

Selamat Merayakan Hari Trisuci Waisak

Keluarga Besar PT. Caraka Mulia, Pialang dan KOnsultan Asuransi mengucapkan Selamat Merayakan Hari Trisuci Waisak

Selamat Merayakan Hari Trisuci Waisak

Wikipedia :

Hari raya Waisak atawa Waisaka adalah hari suci agama Buddha. Hari Waisak gén dipinandui lawan ngaran Visakah Puja atawa Buddha Purnima di India, Saga Dawa di Tibet, Vesak di Malaysia, wan Singapura, Visakha Bucha di Thailand, wan Vesak di Sri Lanka. Ngaran ini diambil matan bahasa Pali “Wesakha”, nang pada gilirannya gén baraitan jua lawan “Waishakha” matan bahasa Sanskerta.[1] Di beberapa tempat disebut jua sawagay “hari Buddha”.

Update Berita

Diraya-akan dalam bulan Méy wayah tarang bulan (purnama sidhi) gasan mamparingati 3 (talu) peristiwa penting, yaitu :

Lahirnya Pangeran Siddharta di Taman Lumbini di tahun 623 S.M.,
Pangéran Siddharta mencapai Penerangan Agung wan manjadi Buddha di Buddha-Gaya (Bodhgaya) wayah umur 35 tahun di tahun 588 S.M.
Buddha Gautama parinibbana (wafat) di Kusinara wayah umur 80 tahun di tahun 543 S.M.
Talu peristiwa ini dingarani “Trisuci Waisak”. Keputusan merayakan Trisuci ini dinyatakan dalam persidangan panambayan Persaudaraan Buddhis Sedunia (World Fellowship of Buddhists – WFB) di Sri Lanka wayah tahun 1950. Perayaan ini dilakukan pada purnama panambayan di bulan Méy.

Waisak sorang adalah ngaran salah sabuting bulan dalam penanggalan India Kuna.

Perayaan Hari Waisak di Indonesia mengikuti keputusan WFB. Secara tradisional dipusatkan secara nasional di komplek Candi Borobudur, desa Borobudur, kecamatan Borobudur, kabupaten Magelang, provinsi Jawa Tengah.

Rangkaian perayaan Waisak nasional secara pokok adalah sebagai berikut:[2]

Pengambilan air berkat dari mata air (umbul) Jumprit di Kabupaten Temanggung dan penyalaan obor menggunakan sumber api abadi Mrapen, Kabupaten Grobogan.
Ritual “Pindapatta”, suatu ritual pemberian dana makanan kepada para bhikkhu/bhiksu oleh masyarakat (umat) untuk memberikan kesempatan kepada masyarakat untuk melakukan kebajikan.
Samadhi pada detik-detik puncak bulan purnama. Penentuan bulan purnama ini adalah berdasarkan perhitungan falak, sehingga puncak purnama dapat terjadi pada siang hari.
Selain tiga upacara pokok tadi dilakukan pula pradaksina, pawai, serta acara kesenian.

Hari Raya Waisak, bersamaan dengan Hari Raya Nyepi, ditetapkan sebagai hari libur nasional berdasarkan Keputusan Presiden Indonesia Nomor 3 tahun 1983 tanggal 19 Januari 1983.